Tankesone

Følges av 271 medlemmer.

Språk er den delen av tankene som vi deler med andre. Vi påvirker og vi påvirkes. Respekterer vi det at vi påvirker noen når vi går inn i en samtale og er vi forberedt på å bli påvirket?

Er det mulig å føre en sivilisert og fruktbar samtale på tvers av alder, kjønn, livssyn og utdanning i denne sonen?

Jeg vil utfordre dem som gidder å svare ved å stille spørsmål som som kan føre til svar jeg kan lære av. Og så vil jeg presentere noen egne meninger og påstander så jeg kan få tilbakemeldinger som kan føre til at jeg endrer mine virkelighetsmodeller eller forsterker dem. Mer om sonen

Origo Tankesone er en sone på Origo. Les mer

En hulemann i Norge.

Foto:Fridtjof Kværneng.

Det blir nå laget en film om norges eneste huleboer . En mann fra Vestlandet har bodd i huler ute i naturen de siste 30 år. Der sitter han i stille protest mot det matrealistiske samfunn. Sommertid holder han til i berghuler og vintertid i snøhuler.

Der sitter han med klær fra loppemarked, spiser mat som er gått ut på dato,og filosoferer. For denne tidligere anlegg arbeideren er ikke dum. Han er i overkant smart sier Fridtjof Kværneng som har fulgt denne mannen i 15 år nå. Fridtjof,som har fulgt Lars Monsen på hans villmarksturer, skal nå lage en film om denne hulemannen.

Jeg visste ikke at det fantes slike spesielle personer i Norge. Her er det vel ikke snakk om en vanlig uteligger,men en person som har tatt et valg. Det skal bli interessant å høre hva slags begrunnelse denne personen har for å melde seg ut av samfunnet .

Men er dette å kaste bort sitt liv her på jorda ? Sånn som denne karen lever er det i overkant i pakt med naturen. Han lever jo faktisk inne i den.
Vist 1092 ganger. Følges av 6 personer.

Kommentarer

Jeg har stor respekt for denne mannen. Selv ville jeg ikke klart å bo i en snøhule, og det er vel heller ingenting for barnefamilier, men dette er en sterk robust mann, tydeligvis. Sunn og billig boform. Jeg misunner han nesten :-).
Det andre, med gjenbruk, er jeg helt enig i.

Kanskje han blir en av dem som overlever om det skjer en miljøkatastrofe som setter oss luksusmennesker ut av spill.

“Vi er vår egen lykkes smed” er jeg tildels enig i om vi kan melde oss ut av samfunnet. Jeg ville på ingen måte valgt en slik livsstil så lenge jeg har unger som jeg har plikt til å være der for, og ellers andre familiemedlemmer som utgjør en del av livet mitt. Om denne mannen har familie aner jeg ikke, men jeg ville aldri ha tatt et slik egoistisk valg som mor og mormor.

syns dette er ekstremt det virker rart.flott og spare penger flott og bruke naturen men dette er ekstremt.litt må man unne seg det blir jo askese. han liker det vel siden han lever slik,men det virker litt søkt.det går an og leve billig men ikke slik han gjør og det er ikke nødvendig og bo slik det går an og gå turer i skog og mark og ha en bolig utenom.han må få ha det slik om han vil men det virker litt dumt.

Her er det vel ikke snakk om hva som er fornuftig eller nødvendig,heller ikke om eksempel til etterfølgelse – bare om en ensomhetssøkende mann som vil protestere mot overforbruk og materialisme…

Jeg likte veldig godt lysestaken med de fine gule lysene! Han hadde da litt sans for kos også…
Nå er nok dette en meget bevisst, “ressursrik” person, men det viser seg altså hvor billig det går an å eksistere. Skulle ønske de virkelige uteliggerne fikk noen tips av ham.

Protester skal vel høres ? Nå har denne mannen bodd i hulene sine i over 30 år uten at noen har visst om han en gang. Temmelig dårlig strategi for å protestere på samfunnssystemet ved å gjemme seg bort,mener nå jeg.

Men kanskje når filmen kommer, og hele historien blir blottlagt så er alle 30 år som huleboer verd det? Men jeg har aldri forstått folk som oppsøker slik ekstrem ensomhet. Jeg tenker på fangstfolk og slike. Personer må ta skade på sin sjel ved å gå å tenke innover sitt jeg ved en slik livsførsel.

Det finnes mennesker som trives med å leve sitt liv helt som de vil uten at samfunnets mening betyr noe,og de gjør det ikke for å bevise noe heller.
Hvorfor skulle en slik mann ta skade på sin sjel ved å gå i dybden i seg selv – det er jo slik de hellige menn i religionene lever…

Nå vet en ikke hvor ensomt denne mannen har levd i grunnen. Han har jo også annonsert en av sine snøhuler til leie for 1 krone uken nå. Kanskje han føler at ensomheten begynner å tære på ?

Det jeg mente er at det er stor forskjell å leve som hellige menn, som studerer og lever for en religion og en som må leve kun med sitt indre sjelsliv hver dag. Men nå vet en altså ikke enda hvordan denne hulemannen lever. Og hva han lever av. Det er jo ikke bare å grave seg en snøhule , eller krype inn i en steinur for alle som passerer 30 årene.

En kan jo ikke leve i dag uten penger. En må jo ha noe å kjøpe stearinlys ,mat og klær for.

Kan det være samme hulemannen som vi hørte snakk om på begynnelsen av 1980-tallet som ikke fikk studentleilighet ev. v/“nordnorsken”, og som begynte sin hulekarriere helt frivillig fra da av?…

Så fint! Takk for artikkelen…

Traff han karen her på bergensbanen sist mandag, han spanderte en Carlsberg i restaurantvogna.

Inspirerende!

Inspirerende,sier du Gro. Har du tenkt å forsøke deg som huleboer ?

I dag har VG nett avslørt litt mer om denne “hulemannen”. Sverre Nøkling heter han,og er 60 år.

Han begynner å mislike stemplet som hulemannen og ville helst bli kalt for friluftsmann. Ja det er godt mulig at denne fyren er mer “normal” enn en trodde først. Nå vurderer han å anskaffe seg en mobiltelefon også. Han har alerede fått tak i en radio som han visstnok får inn BBC på. Når han i tilegg har hytte på Haukelifjell så begynner han jo å virke helt normal.Selvom hytta bare er på 25 kvadratmeter . Men det er vel samme størrelse som Thon har?

For tiden bor han i lavo på Tryvann i Oslo i forbindelse med promoplikter for filmpremieren som skal være på fredag.

Jeg måtte i allefall hatt innlagt strøm i snøhula. Man trenger jo å lade opp telefon og pc :-)!

Tror ikke mange hadde klart seg lenge uten et tv heller. Jeg tror forresten at det alminnelige “moderne” menneske ikke hadde “overlevd” lenge et slikt huleliv uten å ha tatt skade på legeme og sjel.

Jeg synes det er inspirerende at noen viser at det er mulig å ha et meningsfullt liv uten alle materielle bekvemmeligheter. En enkel tilværelse gir mer rom for å komme tett innpå seg selv og naturen. Dette er i tråd med gammel visdom som samfunnet i stor grad har glemt.

Dessuten, hvis samfunnet kollapset, ville nok denne karen klare seg bedre enn de fleste andre!

Selv får jeg begynne å detoxe fra internett og komme meg mer ut i naturen året rundt, det får holde for nå:)